Beveiligingslek Hewlett Packard printers

Meer dan 150 verschillende HP printers hadden een gat in hun beveiliging, waardoor kwaadwillenden de apparaten konden binnendringen. HP heeft inmiddels een update uitgebracht waardoor dat niet meer mogelijk zou moeten zijn.

Beveilingsgat

Het beveiligingsgat zat zowel in printers die bij gebruikers thuis staan als in printers die in bedrijven worden gebruikt. Bij die laatste groep gaat het om multifunctionele printers (MFP’s), waarmee men ook kan scannen, kopiëren en faxen.

In het geheugen van zo’n MFP kunnen bijvoorbeeld kopieën van paspoorten of gevoelige gegevens van een bedrijf zitten. Zulke informatie kan voor cybercriminelen heel interessant zijn. Als een hacker via de printer binnendringt in een computernetwerk, kan er bijvoorbeeld ook gijzelsoftware geplaatst worden. Dan worden alle systemen versleuteld en pas na betaling van losgeld vrijgegeven.

Oplossing: update

Inmiddels is een patch (een update) beschikbaar, zodat het ‘gat’ gedicht is. Om te controleren of de update nodig is voor de bij u aanwezige printer(s), verwijzen wij u naar het overzicht door op onderstaande links te klikken.

https://support.hp.com/us-en/document/ish_5000124-5000148-16/hpsbpi03748
https://support.hp.com/us-en/document/ish_5000383-5000409-16/hpsbpi03749

Meer informatie hierover kunt u ook vinden op:
https://www.security.nl/posting/732049/HP-printers+door+middel+van+malafide+fonts+op+afstand+over+te+nemen

Hulp nodig?

Mocht u twijfelen of voor het model printer welke bij u aanwezig is ook een patch nodig is en/of wilt u deze laten uitvoeren door ons? Neemt u even contact met ons op via de servicedesk, tel.nr. 035 – 7511920.