Google dient beroep in tegen miljardenboete EU

Google heeft officieel beroep aangetekend tegen de boete van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie het bedrijf eind juni oplegde voor het bevoordelen van de eigen prijsvergelijker Google Shopping in de zoekresultaten van Googles zoekmachine.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie bevestigt tegenover AFP dat Google officieel een verzoek voor een beroepsprocedure heeft ingediend. Het indienen van het beroep heeft geen opschortende werking, wat betekent dat Google nog steeds zal moeten voldoen aan de eisen die de Europese Commissie eind juni stelde, op straffe van een boete.

Bij die beslissing bepaalde de Europese Commissie dat Google zijn dienst Google Shopping in de zoekresultaten voortrok en zo misbruik maakte van de machtspositie die het bedrijf heeft op de markt van zoekmachines. Vanaf het bekendmaken van die beslissing, op 27 juni, heeft Google negentig dagen de tijd om een einde te maken aan de praktijk. Doet het bedrijf dit niet, dan moet het een boete betalen van maximaal vijf procent van de dagelijkse, wereldwijde omzet van moederbedrijf Alphabet.

Vorige week maakte Google bekend een voorstel ingediend te hebben om in bepaalde mate aan de verzoeken van de Europese Commissie te voldoen. De eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, noemde dat toen ‘een stap in de goede richting’, maar zei het voorstel verder te willen bestuderen.

Bron. Tweakers.net / Trouw