I(c)taliaanse maffia

De vrijmetselarij, het Vaticaan, de zakenwereld en verdachten die Zwartoog heten. Het klonk na de arrestatie van een broer en zus afgelopen maandag even als een spannend verhaal van thrillerauteur Dan Brown. Maar inmiddels is duidelijk dat het tweetal jarenlang ongestoord bergen aan geheime informatie van de Italiaanse overheid verzamelden.

De lijst van gehackte politici, bankiers, hoge ambtenaren en kerkbestuurders is enorm. Er werd binnengedrongen in zeker 18.327 e-mailaccounts. Nog eens 1793 wachtwoorden werden verzameld door Giulio en Francesca Maria Occhionero (Zwartoog).

Waarom de broer en zus uiteindelijk 18 gigabyte aan informatie verzamelden, is voor het Openbaar Ministerie nog niet duidelijk. Het vermoeden is dat de data gebruikt zijn om te handelen met voorkennis.

Politieonderzoekers gaan ervan uit dat in 70 procent van de gevallen de malware Eye Pyramid zich installeerde in de computers van de personen die het programma ontvingen. Vanaf dat moment kregen de aanvallers volledige controle over de geïnfecteerde systemen, concludeert het OM. Onder andere de accounts van ECB-voorzitter Draghi, oud-premier Renzi en diverse hoge politieambtenaren werden gehackt.

Het OM wacht nu op informatie van servers die de hackers in de Amerikaanse staten Utah en Minnesota gebruikten om hun gestolen databestanden te bewaren. Pas dan worden de totale omvang van de diefstal en ook motieven van de hackers duidelijker, verwachten de onderzoekers.

Niet alleen hoogwaardigheidsbekleders lopen een risico om gehackt te worden, ook jouw organisatie kan dit overkomen.

Bron: NOS / http://www.freepik.com/free-photos-vectors/background – Background vector created by Zirconicusso – Freepik.com