Kadaster lek als een mandje

De ICT-infrastructuur van het Kadaster is niet op orde, waardoor risico bestaat op toegang door onbevoegden en onbereikbaarheid, blijkt uit interne veiligheidsrapporten van het vastgoedregister. Ook bestaat de mogelijkheid op toevoegen van onjuiste informatie.

In 2016 werd het Kadaster getroffen door 11.000 aanvallen per maand. Volgens een woordvoerder slaagde niemand er hierbij in om in te breken op de systemen van de organisatie. Het zou betekenen dat er nog geen misbruik is gemaakt van de betreffende beveiligingslekken.

Er werden afgelopen jaren 18 datalekken ontdekt, waarvan vijf achteraf ook echt een datalek bleken te zijn. Twee van deze lekken waren zodanig groot dat ze bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn gemeld. Instanties zijn verplicht om datalekken bij de AP te melden.

Ook zwierven er zeker tot in 2015 onbeveiligde usb-sticks rond in de organisatie, was de infrastructuur lang niet bestand tegen DDoS-aanvallen, werd er gebruik gemaakt van verouderde besturingssystemen zoals Windows 2003 en was de ICT niet voorbereid op mobiel werken. De woordvoerder bevestigt dat de rapporten authentiek zijn en meldt dat het verbeteren van de beveiliging een ‘zeer hoge prioriteit’ heeft. Het Kadaster hoopt de lekken in het eerste kwartaal van 2017 te dichten.

Bron. nu.nl / http://www.freepik.com/free-photos-vectors/background – Background vector created by Ibrandify – Freepik.com