Online bedieningssysteem verlichting Erasmusbrug gehackt

Het online bedieningssysteem van de verlichting van de Erasmusbrug en de Hofpleinfontein bleek een beveiligingslek te hebben. Iedereen kon – tot gistermiddag – de kleuren zelf aanpassen.

Wat is er gebeurd?

Een Rotterdammer zag een reportage van de regionale omroep Rijnmond waarbij een beheerder de kleur van de verlichting van de brug met zijn tablet kon aanpassen. Blijkbaar wordt dit tientallen keren per jaar gedaan, bijvoorbeeld op Koningsdag of Bevrijdingsdag. Hoe leuk is dat…

Zelf kleuren Erasmusbrug aanpassen

De man ging op zoek naar het systeem achter de verlichting en ontdekte dat hij in het online bedieningssysteem kon komen, zomaar. Ook bleek hij de kleur van de verlichting van de Hofpleinfontein in de stad te kunnen veranderen.

Gewoon via internetbrowser toegankelijk

Hij meldde zijn ontdekking aan techjournalist Daniël Verlaan. “Je kon het systeem gewoon bezoeken via je internetbrowser”, zegt Verlaan tegen Rijnmond. “Als je op een knopje drukte werd de hele brug in een seconde aangepast. Ik was wel verbaasd dat dit kon.”

Bekijk op NOS.nl het filmpje van techjournalist Daniel Verlaan.

Gemeente Rotterdam geschokt

Uiteraard was dit een schokkende ontdekking voor de gemeente Rotterdam en zijn zij gelijk aan de slag gegaan om dit op te lossen. Het online bedieningssysteem is direct uitgeschakeld. En tot die tijd kan de kleur van de verlichting alleen op locatie zelf gewijzigd worden…

Hoe zijn jouw beveiligingssystemen geregeld?

Bel ons. We denken graag met je mee!