Russische militaire hackgroep actief

Door Rusland is de afgelopen weken al vaker benoemd dat er rekening gehouden moet worden met Russische hackers. Helaas is dit nu inmiddels het geval. Gezien de ernst van deze situatie delen wij dit nieuwsbericht met u:

Tientallen Nederlandse routers gehackt door Russische militaire hackgroep
De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD heeft ontdekt dat enkele tientallen Nederlandse routers van particulieren en bedrijven zijn gehackt door een beruchte Russische militaire hackgroep, schrijft de Volkskrant donderdag.

De apparaten maken deel uit van een wereldwijd netwerk van duizenden gehackte apparaten. Ze staan onder controle van de Russische eenheid 74455, ook wel Sandworm of BlackEnergy genoemd. De groep is onderdeel van de Russische militaire inlichtingendienst GRU.

De MIVD kwam de gehackte routers op het spoor tijdens een onderzoek. De slachtoffers worden momenteel geïnformeerd, zegt MIVD-directeur Jan Swillens tegen de krant. Een aantal van de gebruikers is gevraagd de geïnfecteerde routers af te staan.

Het is opmerkelijk dat de MIVD de vondst openbaar maakt, omdat inlichtingendiensten zelden specifieke details geven over dreigingen. Swillens: “De dreiging is soms dichterbij dan je denkt. Daar willen we Nederlanders bewust van maken. Nederlandse routers, van zeg maar de bakker op de hoek, worden gebruikt door een statelijke actor.”

Bron: msn.com

Een overzicht van welke routers momenteel een risico betreffen vindt u hier: https://en.wikipedia.org/wiki/VPNFilter. Naar verwachting zal deze lijst telkens wijzigen en worden aangevuld.

Waarom delen wij dit bericht met u?

  • Dit bericht delen wij met u; niet om u bang te maken, maar wel om er met elkaar voor te zorgen dat we dit zo goed mogelijk proberen te voorkomen;
  • We kunnen niet alles voorkomen, maar er wel alles aan doen om zovéél mogelijk te voorkomen;
  • Laten we het vergelijken met een deur: de deur kan openstaan, in het slot geduwd worden, maar de sleutel kan ook nog omgedraaid worden;
  • En dat is wat wij adviseren: draai de sleutel om!;

Twijfelt u over uw router en de bijbehorende beveiliging of vindt u het gewoon prettig hierover even met ons van gedachte te wisselen? Neemt u dan contact met ons op: wij denken graag mee.

Daarnaast kunnen wij ook uw router/firewall en meest kritische (netwerk)apparatuur monitoren. Hierdoor volgen wij wat er gebeurt en zullen proactief reageren zodra dit nodig mocht zijn.

Neem gerust contact met ons op via support@lunite.nl of telefonisch via 035 – 751 19 00.