Sextortion
Enkele voorbeelden….Herkent u ze?
‘Je hebt nog een betaalopdracht uitstaan mail ontvangen.
Hallo!’
‘Helaas heb ik slecht nieuws voor je. Enkele maanden geleden heb ik toegang gekregen tot de apparaten waarmee je op het internet surft. Vervolgens heb ik je internetactiviteiten nagetrokken.’
Wat is dit voor mailbericht?
‘Hallo! Helaas heb ik slecht nieuws voor je’ is een zgn. nieuwe ‘sextortion’-zwendel gericht op Nederlandse gebruikers. Deze zwendel is een nieuwe versie van de al bekende zwendel, die zich verspreidt via e-mail spamcampagnes. De afpersers hebben de originele tekst enigszins aangepast en in het Nederlands vertaald, waarbij de betekenis van de tekst behouden is gebleven. De grootte van het losgeld is ook veranderd, waarbij de oplichters nu € 1.750,00 van hun slachtoffers eisen. Bovendien gebruiken deze oplichters nu een nieuwe bitcoin-portemonnee (1HvuQda3pzxyCnTJVpb1TpADMF2s3GB6g6). Verder bleef alles hetzelfde, de afpersers stuurden deze zwendel naar duizenden gebruikers, in de hoop dat enkelen van hen naïef genoeg zouden zijn om het vereiste losgeld te betalen. Ook al bevatten deze mailberichten geen foto’s en/of video’s maar ‘geven een waarschuwing’, vallen ze wel onder de categorie Sextortion.
Wat is Sextortion?
Voor de volledigheid leggen we u onderstaand uit wat sextortion in de ruimste vorm is. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. De foto of video kan zo gemonteerd worden dat het lijkt alsof dit het slachtoffer betreft. De foto’s of video’s zijn vaak gestolen via social media, e-mails, door het overnemen van webcams of door het stelen van apparatuur. Sextortion is niet hetzelfde als grooming of sexting, hoewel het vaak samengaat. Van sextortion kunt u aangifte doen.
Moet je betalen?
Het beste advies is: betaal het losgeld niet! Als je de sextortion-e-mailzwendel ontvangt, negeer dan de lege dreigementen van de oplichters. De beste manier om met de zwendel-e-mail om te gaan, is deze simpelweg naar de prullenbak te verplaatsen en deze vervolgens direct te legen!
Wat moet u doen als u deze mail ontvangt?
- Raak niet in paniek;
- Betaal geen losgeld;
- Wijzig uw wachtwoord;
- Als er een link in de scam-e-mail staat, klik er dan niet op, anders zou u ongewild malware of ransomware op uw computer kunnen installeren;
- Scan uw computer op malware;
- Markeer de “Helaas, er is slecht nieuws voor u” e-mail als SPAM/JUNK en verwijder deze;
- Installeer anti-phishing-software (Wij informeren u graag over de juiste tooling).
Wij helpen graag!
Als u vermoedt dat uw computer is geïnfecteerd met spyware, u per ongeluk op een link in het scam-e-mailbericht hebt geklikt of als u uw computer uit voorzorg op malware wilt scannen neemt u dan even contact op met onze servicedesk, tel.nr. 035 – 75 1 19 20.