Stephen Hawking is overleden

De Britse natuurkundige Stephen Hawking is woensdagochtend in zijn huis in Cambridge overleden. Hij is 76 jaar geworden.

Hawking werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van zwarte gaten en de naar hem vernoemde hawkingstraling.

Volgens de BBC is Hawking woensdag in de ochtend vredig gestorven. Hawking was een van de bekendste wetenschappers van deze tijd en hij speelde een voorname rol op het gebied van toegepaste wiskunde, kosmologie en theoretische natuurkunde.

Hawking deed veel onderzoek naar de oerknal en zwarte gaten. In de jaren zestig ontwikkelde hij samen met Roger Penrose de theorie dat de algemene relativiteitstheorie van Einstein met zich meebrengt dat een uitdijend heelal uit een toestand van oneindige dichtheid moet zijn ontstaan: een singulariteit. Hij onderbouwde verder onder andere de theorie dat zwarte gaten straling uitzenden als gevolg van quantumeffecten, waarna deze straling naar hem vernoemd werd.

De natuurkundige schreef diverse bestsellers, waaronder Het Heelal en Het Universum. Daarnaast verscheen hij in diverse televisieseries zoals Star Trek: The Next Generation en The Big Bang Theory, alsook als tekenfilmfiguur in onder andere The Simpsons, Futurama en Family Guy. In 2014 verscheen een film over het leven van Hawking, The Theory of Everything, die gebaseerd is op het verslag van Jane Hawking over haar leven met hem, vastgelegd in Travelling to Infinity: My life with Stephen.