Tip time! Veilig internetten in het buitenland

Laptops, tablets en telefoons zoeken continu naar draadloze netwerken in de omgeving. Vaak zijn deze apparaten ingesteld om automatisch verbinding te maken met bekende netwerken (waarmee eerder verbinding is geweest). Heb je ooit verbinding gemaakt met het netwerk ‘camping-WiFi’, dan zal je laptop ook op andere locaties naar dit netwerk zoeken om automatisch verbinding te maken. Criminelen misbruiken dit mechanisme.

Met behulp van speciale apparatuur vangen zij signalen op van devices die zoeken naar bekende WiFi-netwerken. Wanneer het een zoeksignaal betreft naar een open WiFi-netwerk (zonder wachtwoord), zal de crimineel zich voordoen als het betrouwbare bekende netwerk.

Je device maakt dan automatisch verbinding en denkt verbonden te zijn met het bekende WiFi-netwerk, terwijl er in werkelijkheid verbinding is met een maligne netwerk. Vanaf dat moment is het vervalste WiFi-netwerk een doorgeefluik tussen je device en het internet; ze hebben dan de volledige controle en kunnen nu het berichtenverkeer tussen je device lezen en aanpassen. Hieronder een paar tips!

1. Maak geen verbinding met een open WiFi-netwerk, dus zonder wachtwoord.

2. Mocht je toch verbinding met een open netwerk maken, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen.

3. Gebruik een VPN.

4. Gebruik je geen WiFi, zet deze dan uit op je apparaat.

5. Verbind niet automatisch met ‘bekende netwerken’.

6. Wil je onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de 3G- of 4G-verbinding (of VPN).

7. Gebruik een browser die onthoudt wanneer een website vraagt om ‘in het vervolg uitsluitend beveiligde verbindingen voor deze website te gebruiken’.

8. Varieer je wachtwoord-gebruik.

9. Creëer je eigen WiFi-netwerk met MiFi-apparaat.

bron: ANWB / http://www.freepik.com/free-photos-vectors/travel – Travel image created by Awesomecontent – Freepik.com