Truc digitale afpersing met zogenaamd masturbatiefilmpje verbeterd

Tijdens de vakantieperiode kwam het onderwerp ‘digitale afpersing door middel van een zogenaamd masturbatiefilmpje’ opnieuw in het nieuws. De afpersers hebben hun truc verbeterd en gebruiken tegenwoordig een bestaand wachtwoord van de ontvanger in de mail.

Hoe werkt het?

In maart waarschuwde de politie al voor een variant op de bekende afpersmail. Deze keer zou het gaan om een mail waarin staat dat de webcam van de ontvanger is gehackt. De afzender van de mail zou masturbatiebeelden van het slachtoffer hebben gemaakt tijdens een bezoek aan een pornowebsite en dreigt deze beelden openbaar te maken.

Betaal je een betaald bedrag aan bitcoins dan voorkom je het openbaar maken van de beelden.

Nieuwe truc

In juli kwamen er wederom meldingen van deze vorm van digitale afpersing bij de politie binnen. Alleen stond er deze keer een bestaand wachtwoord van de ontvanger in de mail. Het lijkt er daardoor op dat er inderdaad gegevens bekend zijn van die persoon. Dit is niet het geval. De afzender gebruikt gegevens die al eerder op straat zijn beland door bijvoorbeeld datalekken bij bedrijven als Adobe en Dropbox.

Het advies van de politie is om niet te betalen. De afzender kan de computer niet gehackt hebben en kan ook geen beelden van je hebben gemaakt. Wel is het verstandig om bijvoorbeeld maandelijks je wachtwoord te veranderen.

Bron: NOS.nl