Windows 10, een 10 waar

Windows 10, een 10 waard?

Het zal je niet ontgaan zijn de laatste maand: Windows 10 is door Microsoft uitgebracht op 29 juli. De eerste reacties zijn positief. Maar is dat terecht?
In augustus 2012 bracht Microsoft Windows 8 uit. Met het nieuwe, omstreden startmenu wat een enorm punt van kritiek was voor alle mensen die van het vertrouwde Windows 7 niet naar Windows 8 over wilden stappen.
Neemt Windows 10 al deze hobbels weg? Niet helemaal. Windows 10 kent het oude startmenu weer, ook al is dat samengevoegd met een soort ‘Windows 8 mini-startmenu’. Het is dus al met al wel een nieuw, zelf in te richten startmenu.

Windows 10 is een direct antwoord op alle kritiek op Windows 8 en betekent op heel veel vlakken een nieuwe start voor Microsoft. Dit is de eerste Windows versie die is gebouwd onder het bewind van een nieuwe topman met een geheel andere visie dan zijn voorgangers, en dat is te merken.

Gewend om met een Mac te werken? Dan zal het je opvallen dat Windows 10 qua grafisch uiterlijk veel weg heeft van MacOS. Zo worden de programma’s vrijwel zonder venster op het scherm getoond.
Bespaar jezelf de moeite door alle programma’s te zoeken. Druk op de starttoets en begin te typen, bijvoorbeeld Word. Windows zal dan automatisch het programma vinden.

Windows 10 biedt ook een reeks aan beveiligingsverbeteringen die de strijd aangaan met moderne bedreigingen. Zo is het besturingssysteem voorzien van Device Guard, Windows Hello en Microsoft Passport. Deze oplossingen bieden geavanceerde bescherming tegen malware en authenticatie voor verschillende applicaties, data en online belevingen. Toch is het aan te bevelen ook op Windows 10 een antivirus programma te installeren.

Windows 10 is de volwassen geworden versie van Windows 8.1. Gebruik je Windows 8.1 en weet je zeker dat al de bedrijfssoftware op deze versie van Windows kan draaien? Dan is een upgrade niet onverstandig. Wees er wel zeker van dat er een backup is van de belangrijke bestanden.
Niet blij met Windows 10? Dan is er tot 30 dagen na installatie de optie om het device terug te zetten naar Windows 8. De upgrade naar Windows 10 is als je Windows 7 of hoger gebruikt gratis wanneer de update plaatsvindt voor 29 juli 2016.